image description

DE NEUDE

image description
image description
image description
Previous Next

Post Utrecht

DE NEUDE

In het centrum van Utrecht, aan de Neude 11, wordt momenteel het alom bekende en imposante gebouw  ‘Post Utrecht’ gerenoveerd. 

Het tot rijksmonument benoemde pand is in 1924 door architect Joseph Crouwel ontworpen. Sinds de bouw heeft het pand tot 2011, ruim 87 jaar, gefungeerd als zelfstandig postkantoor.  Vervolgens werd het pand van 2011 tot eind 2015 gebruikt als telefooncentrale.  

In opdracht van eigenaar a.s.r. Levensverzekering N.V., heeft architect Rijnboutt een ontwerp gemaakt, waarbij het pand gerenoveerd wordt tot een multifunctioneel complex waarin de centrale bibliotheek, een foodmarkt, diverse retail, horeca en een fietsenstalling worden gevestigd. Het vrij gesloten gebouw wordt weer teruggegeven aan de stad Utrecht. Het krijgt een toegankelijker karakter en wederom een publieke functie.

Begin maart 2018 zijn de werkzaamheden gestart, waarbij op 6 maart jl. de officiële start bouw feestelijk is gevierd. Inmiddels zijn de renovatie en uitbreidingswerkzaamheden in volle gang.

Eigenaar a.s.r. heeft FiMek gevraagd de ontwikkeling & realisatie van de herontwikkeling te begeleiden.

Status
in uitvoering
Belegger
a.s.r. levensverzekering N.V.
Ontwikkeling
MRP Development
Architect
Rijnboutt
Ontwikkelmanagement
FiMek estate

THE MAKING OF

neude utrecht
neude
neude

 

Nieuwe bibliotheek Utrecht wordt open, ruim én licht

 

VideoRondleiding door de nieuwe bibliotheek in Utrecht

Ruim een jaar duurt inmiddels de verbouwing van het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht. Wat tijdens een rondleiding over de bouwplaats opvalt, is dat er van het sombere en donkere gebouw weinig overblijft.

De opengebroken zaal voor de jeugdafdeling van de nieuwe bibliotheek: witte muren en hoge plafonds, veel licht en ruimte door de nieuwe ramen. 

De contouren van de nieuwe bibliotheek aan de Neude worden steeds zichtbaarder, zo blijkt uit een nieuwe rondleiding zaterdag door het monumentale gebouw. De bezoeker zal, wanneer de bibliotheek in maart 2020 opengaat, nog maar weinig terugzien van het oude postkantoor. Opengebroken kamers, witte muren en hoge plafonds en vooral veel nieuwe ramen zorgen ervoor dat de bibliotheek straks licht en ruim is. Een prachtige plek om in te verblijven.

Op de eerste verdieping wordt al duidelijk hoe de jeugdafdeling eruit gaat zien. De betonnen vloer is gestort, witte muren en plafonds strekken zich uit in de enorme zaal. ,,Vroeger waren de ramen donker en somber. De PTT had zwarte folie geplakt op de ramen’’, zegt directeur van de bibliotheek Ton van Vlimmeren tijdens de snelle rondleiding. ,,Er zitten nu nieuwe ramen in, als ook vloerverwarming. De voorleesruimte voor peuters ligt iets verlaagd, een jongerenatelier iets hoger’’, wijst hij naar een plek waarvoor nog een rood lint is gespannen en de bezoekers niet mogen komen.

In een sneltreinvaart zijn zaterdag talloze rondleidingen gehouden door de toekomstige bibliotheek en het nieuwe winkelgebied. De belangstelling was overweldigend. Alle rondleidingen zaten vol. Voor veel Utrechters roept het oude postkantoor dierbare herinneringen op, zo’n 350 belangstellenden namen de moeite om een kijkje te nemen in het rijksmonument. ,,Wij zijn erg enthousiast’’, aldus Van Vlimmeren, die het een voorrecht noemt om aan dit project deel te nemen. ,,Over negen maanden gaan we open.’’

In het afgelopen half jaar is er vooral zichtbare voortgang geboekt op de bovenste verdiepingen. De stadsstudiezaal (de zolder) waar zestig studieplekken komen, is vrijwel klaar. In niets herinnert de zolder nog aan de donkere opslagplaats waar duizenden dakpannen lagen van het postkantoor. Ook hier zorgen nieuwe ramen, die prachtig uitzicht bieden over de stad, voor een overvloedige lichtinval. Nieuw en oud komen samen, blijkt uit de  houten spanten die zich over de studiezaal uitstrekken.

Ook de tweede verdieping waar de volwassenencollectie is gepland, is in een ver stadium. De opengebroken ruimte is bovenal stijlvol. Op deze verdieping komt ook een restaurant met bar dat de naam Noda krijgt. ,,Noda is Latijn voor drassige plek aan het water. De naam de Neude komt daarvan’’, vertelt Van Vlimmeren. Achter de rode linten zijn ook de contouren zichtbaar van het theater (met kleedkamer en douches) en de daarbij horende tribune met uitzicht op de Oudegracht.


Ook voor het bibliotheekcafé op de begane vloer is inmiddels een naam gevonden: café Meneer Potter. De naam verwijst naar de Potterstraat, waar de ingang komt, en naar de bekende hoofdfiguur uit de boeken van J.K. Rowling.

De herinneringen aan het postkantoor blijvend levend in de grote centrale hal waar de imposante overspanning onaangeroerd is. Ook de stoffige standbeelden en andere ornamenten die herinneren aan het verleden zijn intact gebleven. In deze hal komen geen boekenkasten, maar leestafels, zitjes en kranten en tijdschriften.

AH foodcourt

Ook het winkelgebied vordert gestaag. Woordvoerder Egbert Schroten, namens eigenaar A.S.R., laat de enorme 5.500 vierkante meter grote ruimte zien waar de AH foodcourt komt. ,,Nagenoeg alle winkels zijn verhuurd,’’ aldus Schroten. Naast de AH foodcourt, komen er onder andere winkels van Bever Buitensport en van woonketen Søstrene Grene.

Oplevering
De oplevering van de bibliotheek staat gepland in oktober. In april 2020 is de officiële feestelijke opening. Utrechter Martin Brand is enthousiast. ,,Dertig jaar geleden stond ik hier elke vrijdagmiddag driekwartier te wachten om mijn geld op te halen. Ik ben gerustgesteld. De hal is bewaard gebleven. Wat nieuw is vloekt niet met het monument.’’

bron: AD - Peter van de Vusse 15 jun. 2019 // DUIC

Neude utrecht
  • utrecht neude asr
  • utrecht
neude utrecht
neude utrecht
neude utrecht

Aan de zijde van de Neude kom je straks de Centrale Bibliotheek binnen. De prachtige hal van Post Utrecht maakt onderdeel uit van de bibliotheek en is toegankelijk voor publiek. Ook de 3e verdieping – onder de kap – is voor de bezoeker van de bibliotheek toegankelijk. Zo zal het stadsstudiehuis op de 3e verdieping aan de Neude zijde worden gevestigd.

Aan de zijde Oudegracht zal op de 2e verdieping bij het auditorium van de bibiotheek een horecavestiging worden gerealiseerd. Vanuit deze vestiging heeft de bezoeker een prachtig zicht op de gracht. De entree voor de horeca van de bibliotheek op de begane grond ligt aan de Potterstraat. Deze horecavestiging staat in verbinding met de monumentale hal van de bibliotheek.

utrecht neude
neude utrecht
neude utrecht

Op twee balken op de zolder zijn tijdens de werkzaamheden twee briefjes gevonden met daarop de verdeling van gasmaskers onder  de ‘blokhoofden’ van de Nederlandse Vereniging voor Luchtbescherming. In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog werd blijkbaar rekening gehouden met een gifgasaanval. De PTT werd belast met de distributie van de gasmaskers onder de bevolking. Het briefje is nooit weggehaald  en blijft straks ook zichtbaar in het gebouw.

neude utrecht

IN BEELD:

De verbouwing van het voormalig postkantoor aan de Neude is halverwege.
RTV Utrecht bezocht donderdag 31 januari de bouwplaats.
>> Weblink naar rapportage RTV Utrecht: klik hier

Met meer dan tweehonderd man wordt er hard gewerkt om de verbouwing op tijd af te krijgen. Ze zijn nu halverwege.

Frits Tonnaer van eigenaar a.s.r. spreekt van 'een ingewikkelde, maar ontzettend leuke klus'. "Want je bouwt in de binnenstad, een multifunctioneel gebouw, in een rijksmonument waar je van alles moet doen. Voor elk kleurtje verf mag en moet je een kleurenonderzoek van 150 euro doen."

Ton van Vlimmeren kijkt als directeur van bibliotheek Utrecht uit naar de locatie in het gerenoveerde pand. "Ik denk dat met deze bibliotheek de Utrechters echt een plek krijgen waar ze graag naar toe gaan, waar ze goed kunnen verblijven. Het is een beetje een versleten term, maar het gaat als een huiskamer in de stad werken.

De verwachting is dat de winkels in het oude postkantoor voor de zomer open gaan. De opening van de bibliotheek staat gepland voor het voorjaar van volgend jaar.

Bron: RTV Utrecht

  • Neude Utrecht
  • Neude utrecht

De verbouwing is in volle gang.
>> Klik hier voor een korte film van aannemer Burgland Bouw met een impressie van de verbouwing.

 

 

neude utrecht
neude utrecht
neude utrecht
neude utrecht

Feestelijke 1e handeling.

ANDERE PROJECTEN