image description

de Neude

image description
image description
Previous Next

Post Utrecht | Utrecht

de Neude

Post Utrecht ligt in het hart van de binnenstad en heeft een bijzondere transformatie ondergaan.  Het voormalige postkantoor is een aantal jaar niet toegankelijk geweest voor het publiek, maar heeft nu een nieuwe multifunctionele bestemming gekregen. Bewoners en bezoekers van Utrecht kunnen hier binnenkort genieten van verse producten, winkelen bij diverse retailers en ontsnappen aan de hectiek van de stad in de bibliotheek of de koffielounge. 

Het tot rijksmonument benoemde pand is in 1924 door architect Joseph Crouwel ontworpen. Sinds de bouw heeft het pand tot 2011, ruim 87 jaar, gefungeerd als zelfstandig postkantoor.  Vervolgens werd het pand van 2011 tot eind 2015 gebruikt als telefooncentrale.  

In opdracht van eigenaar a.s.r. Levensverzekering N.V., heeft architect Rijnboutt een ontwerp gemaakt, waarbij het pand gerenoveerd is tot een multifunctioneel complex waarin de centrale bibliotheek, een foodmarkt, diverse retail, horeca en een fietsenstalling worden gevestigd. Het vrij gesloten gebouw is weer teruggegeven aan de stad Utrecht. Het heeft een toegankelijker karakter gekregen en wederom een publieke functie.

Begin maart 2018 zijn de werkzaamheden gestart. Op  12 februari  2020 heeft de Albert Heijn als eerste haar deuren geopend, en daarna ook Bever, Broese Boekverkopers, Søstrene Grene, de nieuwe Bibliotheek Neude met auditorium, brasserie en koffielounge en een nieuwe grote fietsenstalling. Om dit aanbod zo goed mogelijk toegankelijk te maken, heeft het gebouw verschillende ingangen gekregen aan de Oudegracht, de Potterstraat en de Neude.

In opdracht van eigenaar a.s.r. heeft FiMek de ontwikkeling & realisatie van de herontwikkeling begeleid.

Status
opgeleverd
Belegger
a.s.r. real estate
Ontwikkeling
MRP Development
Architect
Rijnboutt
Ontwikkelmanagement
FiMek estate

THE MAKING OF

Film Post Utrecht

21-06-2022

Twee jaar geleden is in het voormalige postkantoor op de Neude in Utrecht de nieuwe centrale bibliotheek van de Domstad geopend. De architecten van Post Utrecht, zoals het project dat ook winkels en horeca omvat is genoemd, hebben fotograaf Stijn Poelstra een video laten maken van het vernieuwde gebouw.

FILM POST UTRECHT

Bron: Architectenweb / een film van fotograaf Stijn Spoelstra

Op twee balken op de zolder zijn tijdens de werkzaamheden twee briefjes gevonden met daarop de verdeling van gasmaskers onder  de ‘blokhoofden’ van de Nederlandse Vereniging voor Luchtbescherming. In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog werd blijkbaar rekening gehouden met een gifgasaanval. De PTT werd belast met de distributie van de gasmaskers onder de bevolking. Het briefje is nooit weggehaald  en blijft straks ook zichtbaar in het gebouw.

Andere projecten