image description

Transformatie
op een
toplocatie

Previous Next

Leidsestraat 100 | Amsterdam

Transformatie
op een
toplocatie

Aan de Leidsestraat 100 in Amsterdam vindt momenteel een ware transformatie plaats van het huidige woon-/winkelpand. In opdracht van CBRE Global Investors verzorgt FiMek estate het bouwmanagement en de directievoering van deze herontwikkeling.

In oktober 2019 werd de Omgevingsvergunning onherroepelijk. Eind 2019 is met de gedeeltelijke sloop en (ver)nieuwbouw gestart. Naar verwachting wordt het gebouw in de zomer van 2020 opgeleverd.

De Leidsestraat is gelegen in de historische binnenstad van Amsterdam, en is een van de drukste winkelstraten van Nederland. Op zaterdagen passeren er circa 50.000 voetgangers en er rijden 3 tramlijnen door de Leidsestraat. Het pand op nummer 100 bevindt zich vlakbij het Leidseplein in de bufferzone van de door Unesco als werelderfgoed bestempelde grachtengordel.

Het bestaande pand, met gevels aan de Leidsestraat en de Lange Leidsedwarsstraat, is een pand uit de jaren ’80 van de vorige eeuw zonder monumentale waarde. De eenvoudige architectuur van het pand doet weinig recht aan de bijzondere hoekligging. De winkeloppervlakte op de begane grond is relatief klein en de ruimte is laag en donker. De twee bovenliggende lagen bestaan uit 2 woningen die zijn ingericht voor kamerverhuur.

Tijdens het ontwerpproces werd vastgesteld dat de hoofddraagconstructie en kelder van het bestaande pand nog grotendeels te hergebruiken waren. Het ontwerp is daar op aangepast en het plan werd een transformatie in plaats van nieuwbouw. Het ontwerp voor de winkel en bovenliggende woningen valt met de rooilijnen, dakvorm en goothoogtes binnen de marges van het bestemmingsplan. Binnen die marges was het mogelijk om 2 extra verdiepingen (ca. 260 m2) toe te voegen aan het bestaande gebouw.

In het pand bevindt zich een winkelruimte verdeeld over 3 verdiepingen, inclusief de kelder die gebruikt zal worden als opslagruimte.

Op de 2e verdieping bevinden zich twee appartementen en op de 3e en 4e verdieping drie 2-laagse appartementen. Twee van deze appartementen hebben een dubbelhoge dakkapel met daarachter een vide. Hierdoor kan men vanaf de bovenste verdieping op de straat kijken. Van buitenaf bekeken vormen deze hoge dakkapellen een eigentijdse versie van een Amsterdamse topgevel.

De woningen zijn gasloos, en voldoen aan de huidige energieprestatie-eisen. Ze worden verwarmd door warmtepompen en op het platte deel van het dak is ruimte voor zonnepanelen.

Status
opgeleverd
Belegger
CBRE Global Investors NL B.V. Schiphol
Architect
Architecten CIE Amsterdam
Ontwikkelmanagement
FiMek estate

THE MAKING OF

Op 21 januari 2020 is de bouw van start gegaan van de transformatie van het pand op Leidsestraat 100 in het centrum van Amsterdam. De hoofddraagconstructie en kelder van het bestaande gebouw worden grotendeels hergebruikt. Er worden 2 verdiepingen aan de bouwmassa toegevoegd. De nieuw ontworpen gevel refereert aan de verhoudingen van de typische Amsterdamse architectuur, maar heeft een eigentijdse benadering in de toepassing van geglazuurde baksteen. 

Andere projecten